Spirit55+

Nieuwsbrief mei 2020

Mei 2020
Sinds ons laatste bericht uit is er in deze Coronatijden veel gebeurd in ons land en dus ook in Rotterdam. Nog steeds gaan vele activiteiten niet of nauwelijks door en moeten wij onszelf veel thuis vermaken. Ook het eerdere maandelijkse “In Gesprek met…” in de Centrale Bibliotheek kon niet doorgaan. Het contact met anderen missen we en - met name alleen staande ouderen - vinden het maar moeilijk zo alleen thuis.  Toch kunnen wij u melden  dat er voor dat gemis aan contact met anderen een klein project is dat dat een beetje kan  verminderen.  Een alternatief voor dat eerdere “In Gesprek met…..in de Centrale Bibliotheek' is er nu 'In gesprek met….per telefoon'. 

Groepsgesprek
Op dit moment doen wij een experiment op initiatief van Coalitie Erbij en Up! (een organisatie uit Amsterdam). Dit experiment is: een groepsgesprek per telefoon over een bepaald thema. Afgelopen dinsdag 12 mei is het eerste gesprek geweest over het thema: Vriendschap. 5 mensen hebben toen deelgenomen aan het gesprek, wat verrassend uitpakte. Hoewel we elkaar niet kunnen zien, kunnen we toch een thema goed uitdiepen en ervaringen met elkaar delen.  De komende twee dinsdagen is er weer zo'n groepsgesprek.

Wanneer?
Op  dinsdag 19 mei over het thema: ‘Thuis’ en op dinsdag 26 mei over het thema: ‘Tijd’. Tijdstip: 14.30 uur. U belt in met een telefoonnummer en een code die u van ons ontvangt. Als iedereen "binnen" is, duurt het gesprek ongeveer drie kwartier. Het is namelijk best intensief. Martine Romer is gespreksleidster. Er kunnen maximaal 8 mensen meedoen met zo'n gesprek. Heeft u interesse? Dan kunt u contact opnemen met Martine Romer van Creatief Welzijn Senioren, tel. 06-30749894 of per mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ook als u eerst meer wilt weten kunt u haar bellen of mailen. 

Maart 2020
Ook deze keer geen overzicht van activiteiten, want die zijn er niet, gezien de maatregelen in verband met het corona-virus. Er is immers door de regering bepaald dat er geen openbaar toegankelijke bijeenkomsten mogen plaats vinden (een enkele uitzondering voorbehouden), wat dus betekent dat eerder geplande activiteiten door WmoRadar, Spirit 55+, Creatief Welzijn en ook andere organisaties in het centrumgebied zijn afgelast. Ook de huizen van de wijk (Kipstraat en Gaffelstraat) zijn grotendeels gesloten. En ook zorg-instellingen, waaronder Atrium, zijn voorlopig niet voor bezoek van buiten toegankelijk. Eind april horen we of er sprake zal zijn van wijzigingen. 

Het is de bedoeling dat u zoveel mogelijk thuis dient te blijven. Dus een leuk uitstapje samen met anderen zit er voorlopig ook niet in; hoe nu uw tijd uitzitten? En hoe doet u dat als u toch zorg of ondersteuning nodig heeft of indien u onmogelijk zelf uw bood-schappen in huis kunt halen. En komt u uw tijd nog een beetje aangenaam door, zeker als u alleen thuis woont? Daarom in dit Nieuwsbericht niet alleen een kort bericht over welke activiteiten er allemaal zijn geschrapt, maar vooral ook informatie en tips om u door deze ingewikkelde tijd heen te helpen.

Wat gaat er allemaal niet door?
Eerst even een opsomming van wat er allemaal voorlopig niet door gaat:
Dat zijn: Bijeenkomsten in Gesprek met…in de Centrale Bibliotheek, de Muzikale Middagen van DJ Gerard in Atrium en de bijeenkomsten Muziektheater in Atrium. Ook de eetgelegenheid ‘de Pollepel’ stopt voorlopig. Maar ook het maandelijkse Ontmoeten in Cool in de Boomgaardstraat en de Culturele Wandelingen op de eerste zondag van de maand gaan vooralsnog niet door. Ongetwijfeld zijn er nog veel andere activiteiten, bijv. van andere organisaties, die activiteiten hebben afgelast.

Later hoort u van ons, afhankelijk van landelijke besluitvorming,  op welk moment welke activiteit weer plaats kan en ook gaat vinden en ook hoe het e.e.a. eventueel later wordt ingehaald.

Wat te doen als u hulp of enige ondersteuning nodig heeft of u zich erg ongerust maakt?
Hieronder enkele organisaties die een telefoonnummer hebben open gesteld voor een luisterend oor, voor hulp en ondersteuning en soms zelfs een antwoord hebben in het geval u niet zelf uw boodschappen kunt doen. Bij die opsomming vanzelfsprekend eerst de in dit gebied bekende welzijnsorganisatie Wmo-Radar-Centrum.

Wmo-Radar Centrum: 010-4855898; luisteren en met u mee denken; zoeken naar oplossingen voor praktische problemen, wanneer u zich zorgen maakt om anderen, etc.

Het Rode Kruis: 070-44 55 888 voor een luisterend oor, praktische tips en hulp bij het online boodschappen doen (maandag t/m zondag van 9.00 tot 21.00 uur)

De luisterlijn: 0900-0767; telefonische hulpdienst voor iedereen dag en nacht beschikbaar voor een luisterend oor. Er is ook een lokaal, dus Rotterdams, nummer: 010—4362323.
Op www.luisterlijn.nl is er ook de mogelijkheid om met vrijwilligers te mailen of te chatten.

De Zilverlijn: 088-344 2000, belservice voor senioren van het Nationaal Ouderenfonds. Ouderen die zich aanmelden voor de Zilverlijn, krijgen wekelijks een telefoontje van een vrijwilliger. Aanmelden via de website of via het hierboven genoemde telefoonnummer.

KBO/PCOB: De Ouderen-Infolijn: 030-3400 600, een speciale telefoonlijn van seniorenorganisatie KBO-PCOB. Voor alle vragen (van ouderen) over corona:  Ma t/m vrij van 9.00 tot 17.00 uur.

Ouderenbond ANBO: 0348-466666 voor een luisterend oor en algemene vragen over het coronavirus.  Zie ook: Meer over het coronavirus & uw gezondheid

Mantelzorglijn: 030-760 6055 voor vragen over mantelzorg en het coronavirus, advies of luisterend oor. Ma t/m vrij 9.00 tot 16.00 uur:  Buiten deze openingstijden is de telefoon doorgeschakeld naar de Luisterlijn.

MIND Korrelatie: 0900-1450 voor iedereen die kampt met psychische en psychosociale problemen. Ma t/m vrij van 9.00 tot 18.00 uur.

Tot slot hier: Kent u de stedelijke website   ‘Rotterdammers voor elkaar’ ?
Er is een stedelijke website in de lucht waar initiatieven op vermeld worden: ter informatie en inspiratie en om elkaar makkelijker te vinden. Initiatieven die bij de Coalitie gemeld worden geven zij door middels deze website: https://www.rotterdammersvoorelkaar.nl/coronahulp.

Een paar tips over hoe u uw tijd thuis goed en aangenaam kunt besteden (voor als u zich flink gaat vervelen)
Op de radio luisteren naar Seniorenradio:
            Kijk op: www.seniorenradio.nl
Op uw computer kijken naar een film:
            Kijk op: https://www.pathe-thuis.nl/over-pathe-thuis
Op een feestelijke dag een goedkope maaltijd laten bezorgen: 
            Kijk op: https://www.thuisgekookt.nl/coronacrisis/item207179
            Kijk op: https://uitgekookt.nl/ 
            Kijk op: https://www.maaltijdbutler.nl/rotterdam/
            Kijk op: https://www.kantenklaarmaaltijden.com/
            Kijk op: internet.
Op elke dag in de week even flink bewegen:
            Kijk op: https://www.maxvandaag.nl/heel-nederland-thuis-in-beweging/

Bericht Wmo-Radar: beeldbellen
Indien er iemand behoefte heeft aan een simpele manier om te kunnen beeldbellen met familie, laat dat dan weten op het telefoonnummer: 010-4855898 van Wmo-Radar. Het zou een heel mooi hulpmiddel kunnen zijn om deze moeilijke tijd van beperkt contact met dierbaren door te komen. Zij kunnen er mogelijk voor zorgen dat er een systeem wordt afgeleverd en geïnstalleerd bij de betrokkenen.

Tot slot
Denkt u er aan: zoveel mogelijk thuis te blijven en als u even naar buiten moet (voor de boodschappen) let op: anderhalve meter afstand.
Veel sterkte toegewenst in deze ingewikkelde tijd.


Bestuur/vrijwilligers van Spirit 55+

Belangengroep voor 55-plussers in Rotterdam-Centrum